Sajtóközlemény: Megkezdődött a műszaki átadás-átvétel – Sajtónyilvános esemény az új bogyiszlói viztisztitó telepnél

„Szekszárd Megyei Jogú Város hosszú távon egészséges ivóvízzel való ellátása” című KEOP-1.3.0/B/2F/09-11-2011-0002 azonosítószámú pályázat megkezdődött a műszaki átadás – átvétel, a projekt ezen szakaszáról Szekszárd MJV polgármestere, Ács Rezső, illetve a Duna Aszfalt Kft. képviselője, Szűcs Tamás tájékoztatta a résztvevőket a bogyiszlói vízműtelepen.

Ács Rezső elmondta, ez a beruházás meghatározó jelentőségű Szekszárd városának, ugyanis a közel két éves kivitelezői munka nemsokára teljes egészében lezárul. A projekt összértéke meghaladja a 6,5 milliárd forintot, melynek összegét a pályázati forrás teljes egészében biztosítja.

A pályázat kapcsán megvalósításra kerülő legjelentősebb létesítmény a Bogyiszló mellett található víztisztító telep. Ez köti össze a Duna parton található 8 parti szűrésű új kutat a szekszárdi, Bogyiszlói úton található vízműteleppel. Szerepe ezáltal óriási, mivel a Dunától érkező közel 10 km-es vezetékeken jut el a nyersvíz a telepre, majd ott kerül megtisztításra egy úgynevezett ózongenerátor segítésével.  Az ózon rendkívül erős oxidálószer, olyan mikroorganizmusokat is képes elpusztítani, melyek hatástalanítására a klór alkalmatlan – tájékoztatta a jelenlévőket Dr. Bozóky-Szeszich Ádám, az Aqua Construct Zrt. főmérnöke.

A teljesen újonnan épülő telep a város egyik legnagyobb jelentőségű beruházása, ugyanis a pályázat lezárultával mintegy 34 ezer ember és a Szekszárdon működő üzemek hosszú távú ivóvíz ellátása valósul meg.

Szűcs Tamás, a Duna Aszfalt Kft. kivitelező cég területi igazgatója elmondta, a projekt zárásig a jelenlegi kutakból nyerik az ivóvizet, mely természetesen még megfelel minden egészségügyi követelménynek, azonban a korábban észlelt háttérszennyezést a későbbiekben akár veszélyt is jelenthetne, ezért volt elengedhetetlen az új vízbázis kiépítése a megyeszékhelyen.

Szekszárd Megyei Jogú Város hosszú távon egészséges ivóvízzel való ellátása című pályázata rövidesen, még az idén le is zárul és hosszú távra nyújthat megoldást az ivóvízellátás terén.