Sajtóközlemény: Elkezdődött a próbaüzem Szekszárd új ivóvizbázisánál

Sajtóközlemény

ELkezdődött a próbaüzem Szekszárd új Ivóvízbázisánál

 „Szekszárd Megyei Jogú Város hosszú távon egészséges ivóvízzel való ellátása” című KEOP-1.3.0/B/2F/09-11-2011-0002 azonosítószámú pályázat kapcsán sajtótájékoztató keretében Ács Rezső Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármestere és Katona Ferenc az ERÖV Zrt. műszaki igazgatója bejelentette, megkezdődött a próbaüzem.

 A sajtótájékoztató helyszíne a faddi Duna-part volt, ahol összesen 8 kutat fúrtak, ezek homokos talajon keresztül szűrik meg a vizet és egy közel 10 km – es vezetéken juttatják el a Bogyiszlói Víztisztító telepre. A Bogyiszlói vízműtelepről egy közel 10 km – es vezetéken juttatják el a tisztított vizet a szekszárdi bogyiszlói úti vízmű telepre. A Bogyiszlói vízmű telepről tisztított víz akkor mehet tovább, ha itt helyben már megfelelő minőségűvé alakították, ózongenerátor segítségével, mely ózon oxidációs eljárással működő vas- és mangántalanító technológiával, illetve magas szénszűrő rendszerrel tisztítja meg a vizet a nemkívánatos szennyeződésektől. A napi tízezer köbméter kapacitású kutak a jelenlegi adatok szerint 70 % – ban a Duna parti szűrésű vizét, 30 %-ban háttérvizet termelnek majd.

Ács Rezső Szekszárd Polgármestere fontosnak tartja a lakosság folyamatos tájékoztatását a projekttel kapcsolatban, mivel ez a megyeszékhely életére talán a legnagyobb hatással ez a beruházás lesz.  Az új vízbázis 3,9 milliárd forintos európai uniós támogatással valósul meg.  Az új vízbázis 80-100 évre biztosítja majd a megfelelő minőségű ivóvizet a megyeszékhely lakosságának.

Három hónapos próbaüzem során a tisztítási technológia beszabályozását követően a népegészségügyi szervezetnek egy hónapon át napi mintavételekkel kell igazolni, hogy tiszta, jó minőségű ivóvíz kerül a szekszárdi lakossághoz.

A próbaüzem a terveknek megfelelően halad, a pályázat kivitelezési szakaszának végső határideje 2015. szeptember 30.