Józsefpuszta – 2017. május 17.

Kendergyár – 2017. május 17.

Ózsákpuszta – 2017. május 17.

Záró sajtóközlemény

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS HOSSZÚ TÁVON EGÉSZSÉGES IVÓVÍZZEL VALÓ ELLÁTÁSA” CÍMŰ PÁLYÁZAT MÁSODIK SZAKASZA KEHOP-2.1.4-15-2016-00004

„Szekszárd Megyei Jogú Város hosszú távon egészséges ivóvízzel való ellátása” című pályázat második szakasza 2017. május 12 – én a műszaki átadás – átvétellel lezárult.

„Szekszárd Megyei Jogú Város hosszú távon egészséges ivóvízzel való ellátása” című pályázat első szakasza 2015. november 19 – én zárult le, azonban a projekt keretén belül átadott művek, illetve a próbaüzem tapasztalatai kapcsán kialakult szakmai véleményeknek megfelelően Szekszárd Város Önkormányzata további fejlesztéseket hajtott végre az új vízbázison jelen projekt keretében.

A fejlesztések során megvalósult a teljes rendszer összehangolt működését biztosító hozamkiegyenlítés, valamint a parti szűrésű kutakban található vas és mangántalanítok tehermentesítve lettek, ugyanis a nyári csúcsfogyasztás esetén a Duna kis vízállású, ennek következtében nagy a leterheltségük.

Továbbá Józsefpuszta, Kendergyár és Ózsákpuszta külterületeken biztonságos közüzemi vízellátásához szükséges technológiai fejlesztések valósultak meg, valamint a víztároló létesítmények kapacitásának növelése történt meg. Ezek segítségével további lakosok esetében tudja biztosítani a város, az egészséges és jó minőségű ivóvízzel való ellátást.

A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. végezte, míg a kivitelezéshez szükséges mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat az Önkormányzat saját gazdasági társasága a Szekszárdi Mérnöki Szolgáltató Kft. látta el.

A pályázat ezen szakaszára Európai Uniós vissza nem térítendő támogatás, 680,39 millió Ft állt az Önkormányzat rendelkezésére. Magyarország központi költségvetéséből 200 millió Ft önerőt kapott a város, ez teljes fedezetet nyújtott a KEHOP szakaszban mind az építési munkákra, mind pedig az ezekhez kapcsolódó műszaki ellenőri feladatokra. A projektről bővebb információt a www.szekszard-vizbazis.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Magyarné Somogyvári Tünde mb. osztályvezető 74/504-158
SZMJV Polgármesteri Hivatala

Berlinger Attila ügyvezető 30/321-3303
Szekszárdi Turisztikai Non-Profit Kft.

 

Kristálytiszta ivóvízhez jutnak a Keselyűsben élők

Hamarosan tiszta ivóvízhez jutnak a Józsefpuszta, Kendergyár, Ózsákpuszta lakosai. A három hely egészséges ivóvízzel való ellátása érdekében új vízvezeték építését kezdték meg.

Mint az Ács Rezső polgármester a 2017. máricus 16. – i sajtótájékoztatón elmondta, a Szekszárdhoz tartozó három településrészen élők sokszor jelezték, hogy rozsdás víz folyik a csapokból. Hozzátette, Máté István képviselő is sokat lobbizott a probléma megoldása érdekében.
A tervek már régóta készen álltak, de a megvalósításhoz szükséges forráshoz tavaly jutott hozzá a város. Összesen 9 kilométer vízvezetéket építenek ki mintegy 80 millió forintos beruházással – tudatta a városvezető. Az új vízvezetékkel egy magánkézben lévő hálózatot váltanak ki, a vezetékeket a Duna Aszfalt Kft. viszi el a külterületekig, a belterületi csatlakozásokat az E.R.Ö.V. Zrt. építi ki. A legkésőbb nyár elejéig lezáruló beruházásnak köszönhetően a három településrész mintegy 200 lakója ugyanazt – a Duna melletti kutakról származó – vizet ihatja majd, mint a szekszárdiak.
Máté István képviselő arról szólt, hogy megválasztását követően minden érintett rögtön azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy segítsen a probléma megoldásában.
Artim Andrásné, az E.R.Ö.V. Zrt. ügyvezetője elmondta, a víz vastartalma normál esetben 0,3 milligramm literenként, míg az érintett területeken ennek akár az ötszöröse is lehet. A víz ettől még iható, de levegővel érintkezve a vas kiválik és látható lesz. Hozzátette: a lakóknak csak az új vízvezetékre való rácsatlakozást kell önerőből megoldaniuk.
A víz rozsdaszínű és büdös – számolt be az Ózsákpusztán élő Hajnal Jánosné. Ők kizárólag ásványvizet isznak és tésztát, illetve levest is csak azzal főznek. Ha ugyanis felteszik főni a vizet, a tetején vastagon megjelenik a „rozsda” – fogalmazott. A fehér ruhákat ugyancsak kizárólag ásványvízzel mossák, és a magas vastartalom miatt mindössze 3-4 évente új mosógépet kellett vásárolni.

“B” táblák 2017.03.01.

Kendergyár – 2017.01.31.

Józsefpuszta – 2017.01.31.

Ózsákpuszta – 2017.01.31.